בחירות לרשויות המקומיות לא זוכות לפופולאריות רבה. אמנם הן מתקיימות רק אחת ל-5 שנים וגם זה לא מה שמוציא את הציבור מהבית.
רק 59.5% מהציבור הצביע בבחירות האחרונות לרשויות המקומיות (אוקטובר 2018). לשם השוואה בבחירות האחרונות לכנסת עמד אחוז ההצבעה על 70.63% שהיה אמנם גבוה בהשוואה למערכות בחירות קודמות, אבל גם אם נשווה למערכות בחירות סמוכות לבחירות המוניציפאליות נראה שאחוז ההצבעה לשלטון המרכזי היה גבוה בכ-10%.
מה שמעניין זה דווקא הפער בין אחוזי ההצבעה בישובים ובערים קטנות לעומת ערים גדולות, בין מעמד סוציואקונומי של תושבי הרשות ובין מרכז לפריפריה. שם נראה כי המגמה הפוכה ביחס לבחירות הארציות. בתל אביב לדוגמה רק 46% מבעלי זכות ההצבעה הגיעו לקלפי בבחירות המוניציפליות הקודמות (אוקטובר 2018). חצי שנה אח"כ באפריל 2019 נערכו הבחירות ה-21 לכנסת אז הגיעו להצביע בתל אביב 63% מבעלי זכות ההצבעה. בירושלים הפערים אפילו גדולים יותר – 39.8% הצביעו במקומי לעומת 64% בארצי ובחיפה עמד הפער על יותר מ- 10% לטובת הבחירות הארציות.
אבל אם נבחן את הערים והישובים הקטנים יותר, בעיקר בפריפריה נראה ששם המגמה היא הפוכה. בירוחם לדוגמה 76% מבעלי זכות הבחירה מימשו את זכותם והצביעו בבחירות המקומיות, בנתיבות- 79%, בשלומי 74% ובאום אל פאחם נרשם נתון זהה, כש- 74% מהציבור הצביע בבחירות המקומיות (בהשוואה ל-45% בבחירות לכנסת ה-21). אלא שנתוני ההצבעה הגבוהים הם בעיקר ביישובי הפריפריה וביישובים מגזריים (חרדים, ערבים), שם ההשתתפות בפוליטיקה המקומית משמעותית ביחס לישובים באותו סדר גודל במרכז ובאשכול סוציואקונומי גבוה יותר.
יש לכך כמה הסברים: הקשר הבלתי אמצעי שיש בישובים קטנים לנבחרי הציבור המקומיים, העובדה שהרשות המקומית מספקת תעסוקה ללא מעט תושבים וגם ההשפעה הישירה שיש לשלטון המקומי על הקיום היומיומי שלנו (תושבים במעמד סוציואקונומי נסמכים רק על החינוך בישוב, לעומת מי שיכול להרשות לעצמו מורים פרטיים או העשרות לילדים).
ולמה זה מעניין דווקא היום?
השינויים בשלטון הארצי והרכבה של הקואליציה, חיזקו מבלי להתכוון את תפקידו ומעמדו של השלטון המקומי כשומר הסטטוס קוו, כשסוגיות של דת ומדינה, להט"ב, הדרת נשים ועוד מעסיקות הרבה מהציבור, שתולה תקוות בראשי ובראשות הערים שלו. סיבה שניה היא הרצון של כל מחנה פוליטי (מחנה הימין או מחנה השינוי) להגדיל את הכוח שלו בשטח ואת זה עושים בין היתר באמצעות השלטון המקומי.
אז אין ספק שהבחירות המוניציפאליות הקרובות (אוקטובר 2023) הולכות להיות מעניינות, כשהשאלה שמרחפת מעליהן היא האם הן יהיו הקטר שמבשר את השינוי או דווקא כזה שמשקף את המתרחש בממשלה. מה שבטוח – לאחוזי ההצבעה יהיו השלכות מרכזיות על התוצאות.